უნგრეთის ტბა ბალატონში, რომელიც ყველაზე დიდია ცენტრალურ ევროპაში, სულ უფრო მარილიანი ხდება. ამ დასკვნამდე ადგილობრივმა მკვლევარებმა ბოლო 130 წლის განმავლობაში ტბის ქიმიური შემადგენლობის შესახებ მონაცემების შესწავლის შემდეგ მივიდნენ.

აღმოჩნდა, რომ წყლის შემადგენლობა მე-19 საუკუნის ბოლოდან მე-20 საუკუნის შუა ხანებამდე არ შეცვლილა. თუმცა, მას შემდეგ ტბაში გამუდმებით იმატებს მარილიანობა: ახლა მარილის კონცენტრაციამ ბალატონის ტბაში მიაღწია 620-690 მილიგრამს ლიტრზე, მაშინ როცა მე-20 საუკუნის შუა პერიოდამდე მხოლოდ 450 მილიგრამი იყო.

ასე რომ, მტკნარი წყლის ბალატონი გარდამავალ მტკნარ მარილიან ტბად გადაიქცა.

მეცნიერები ამ ცვლილებებს ურბანიზაციას უკავშირებენ. მარილი წყალში ზამთარში გზებიდან და სამშენებლო მოედნებიდან ხვდება. გარდა ამისა, წვიმები რეცხავს მარილს ფასადებიდან და ფილებიდან. ამას ემატება ჭურჭლის სარეცხი მანქანებიდან ჩამდინარე წყლები.

მარილიანობის მატება დაკავშირებულია კლიმატის ცვლილებასთანაც: იზრდება ტბაში წყლის ყოფნის დროს, რაც იწვევს გახსნილი მარილების კონცენტრაციის ზრდას.

თუ ბალატონის ტბის მარილიანობა იგივე ტემპით გაგრძელდება, მაშინ 50 წელიწადში ის შეიძლება მიუახლოვდეს 1000 მილიგრამს ლიტრზე და ამან შეიძლება სერიოზულად იმოქმედოს ტბის ბინადრებზე, ასევე მთლიანად შეცვალოს ჩვეულებრივი ეკოსისტემები.