როგორ ასაღებენ საქართველოში შეღებილ კალმახს ორაგულად და პიგმენტით გაწითლებულ ხიზილალას ორაგულის ხიზილალად.

ორი თვის წინ რადიო თავისუფლების გამოძიებამ გამოააშკარავა, რომ საქართველოში ადგილობრივი ქათმის ხორცი მეტწილად ქათმის საკვებში შერეული საღებავითაა გაყვითლებული.

გავარკვიეთ, რომ ქათამსა და კვერცხს ფერმერები კაროტინოიდებით - ბუნებრივი და ქიმიური საკვები საღებავებით აყვითლებდნენ და არა ბუნებრივი საკვებით - ყვითელი სიმინდით, როგორც მყიდველთა უმრავლესობას ეგონა.

ამჯერად რადიო თავისუფლებამ აღმოაჩინა, რომ მსგავსი რამ ხდება თევზის, უფრო ზუსტად კი, კალმახის მოშენებისას.

საქართველოში ხშირად ყიდიან კალმახს თვალშისაცემად ნარინჯისფერი ხორცით. ეს არ არის კალმახის ბუნებრივი ფერი და მიღწეულია თევზის პიგმენტირებული საკვებით. იმავენაირად იღებება ადგილობრივი წარმოების წითელი ხიზილალაც.

მყიდველს უმალავენ, რომ თევზის და ხიზილალის ფერი საკვები საღებავებით, პიგმენტებით, ხელოვნურადაა მიღწეული.

წყარო: radiotavisupleba.ge

ავტორი: გიორგი მგელაძე