“დღეის მდგომარეობით წისქვილკომბინატები ზარალზე ვმუშაობთ.” – წისქვილკომბინატ ‘’ბარაქა’’-ს დირექტორი “კომერსანტთან“ საერთაშორისო ბაზარზე ხორბლის ფასის გაძვირებაზე და შესაბამისად ფქვილზე ფასის მატების ტენდენციაზე საუბრობს.
როგოც ცნობილია, საერთაშორისო ბაზარზე ოქტომბრიდან მოყოლებული დღემდე ხორბლის ფასი 30$-ით გაძვირდა, რაც 84 ლარს უდრის.
„კომერსანტი” დაინტერესდა წიქვილკომბინატების პოზიციით ფქვილის გაძვირებასთან დაკავშირებით. „ბარაქას“ დირექტორი ლადო ბიძინაშვილი კითხვაზე, თუ რითია გამოწვეული ფქვილის გაძვირება საქართველოში პასუხობს, რომ აღნიშნული კომბინატი არსებული მარაგების ხარჯზე ცდილობს გაძვირება მინიმუმამდე მიიყვანოს, თუმცა ხორბლის ფასი მზარდია და სამომავლოდ შესძლოა ფქვილის ფასიც კვლავ გაიზარდოს.
„საერთაშორისო ბაზარზე ცვლილების გათვალისწინებით წისქვილკომბინატებს მოგვიწია ფქვილის ფასი გაგვეძვირებინა, მაგრამ ეს გაძვირება ჩვენი მხრიდან მიზერული იყო. ამ პერიოდში საქართველოში ფქვილის ფასი გაძვირებულია 2-3 ლარით, რაც 1- ტონაზე რომ გადავიანგარიშოთ 40-60 ლარია. ამ პერიოდისთვის არსებული მარაგების ხარჯზე შევძელით ფასის გაძვირება მინიმუმადე დაგვეყვანა, მაგრამ ხორბლის ფასი არსებული მონაცემებით მზარდია და თუ ასე გაგრძელდა მოსალოდნელია, რომ ფქვილის ფასი კიდევ გაძვირდეს. ჩვენც, როგორც ყველა ბიზნესოპერატორი, წარმოვადგენთ კომერციულ ორგანიზაციას და დამოკიდებულები ვართ ნედლეულის ფასზე.“ - ამბობს ლადო ბიძინაშვილი.
რა ბერკეტები არსებობს იმისთვის რომ ადგილობრივად ფქვილისა და შემდგომშ პურის ფასის გაძვირება თავიდან ავიცილოთ და ბაზარმა დიდი დარტყმა არ მიიღოს, ლადო ბიძინაშვილი აღნიშნავს, რომ სახელმწიფოს მხრიდან მოცემული დარგის სწორი ანალიზი და სისტემური მხარდაჭერა უნდა განხორციელდეს წისქვილკომბინატებზე, რომ საიმპორტო ბაზრებზე მოსავლის პერიოდში მაქსიმალურად დიდი მარაგები შეიქმნას საქართველოში იაფფასიანი ხორბლის.
„გაძვირების თავიდან აცილება შეიძლება მოხერხდეს იმ შემთხვევაში, თუ საქართველოს მოხმარების მთლიან წლიურ რაოდენობას შევიძენთ მოსავლის აღების პერიოდში , როცა ხორბლის ფასი ყველაზე დაბალია და მთელი წლის განმავლობაში მომავალ მოსავლამდე ერთი და იგივე ფასი გვექნება. მაგრამ ამას ვერცერთი კომერციული ორგანიზაცია ვერ გააკეთებს გამომდინარე იქიდან, რომ ყველა ორგანიზაციას თითქმის 1-2 თვის სამყოფი მარაგის საბრუნავი საშუალება გააჩნია მხოლოდ და დამატებით ფინანსებზე ხელმისაწვდომობა ფაქტიურად შეზღუდულია ამ დარგისთვის.
ერთადერთი გამოსავალი ამ კუთხით იქნება, თუ სახელმწიფო ჩაერთვება თამაშში და გარკვეულ სისტემურ გადაწყვეტილებას მიიღებს წისქვილკომბინატების მხარდასაჭერად, მაგალითად დაგვეხმარება საბრუნავი საშუალების შევსებაში“ - აღნიშნავს წისქვილკომბინატი „ბარაქას“ დირექტორი.
ცნობისთვის, საქართველო ყოველწლიურად 800 ათას ტონა ხორბალს მოიხმარს. ადგილობრივი ხორბლის წარმადობა მხოლოდ 150-200 ათას ტონას უტოლდება.
მარიამ მორგოშია