2023 წლიდან ადგილობრივ ბაზარზე დაგეგმილია ალკოჰოლიანი სასმელების სავალდებულო სერტიფიცირება. ღვინის კატეგორიებს დაემატება ახალი – „დეალკოჰოლიზებული ღვინო“, რომლის წარმოებისთვისაც დაშვებული იქნება შესაბამისი ტექნიკა, აღიარებული ვაზისა და ღვინის საერთაშორისო ორგანიზაციის მიერ.
აღნიშნულთან დაკავშირებით საქართველოს პარლამენტის აგრარულ საკითხთა კომიტეტმა 15 სექტემბერს იმსჯელა სხდომაზე, სადაც განიხილეს საქართველოს მთავრობის საკანონმდებლო ინიციატივები – კანონპროექტები: „ვაზისა და ღვინის შესახებ“ საქართველოს კანონში ცვლილების შეტანის თაობაზე“ და „საქართველოს ადმინისტრაციულ სამართალდარღვევათა კოდექსში ცვლილების შეტანის შესახებ“. საკანონმდებლო ინიციატივის მიხედვით, 2023 წლიდან ადგილობრივ ბაზარზეც იქნება შემოღებული ალკოჰოლიანი სასმელების სავალდებულო სერტიფიცირება.
ღვინის ეროვნულის სააგენტოს ხელმძღვანელის ლევან მეხუზლას თქმით, კანონპროექტის დამტკიცების შემთხვევაში, ,,დეალკოჰოლური ღვინო“ დაემატება სპეციალური ღვინოების კატეგორიებს და შემდეგში უკვე სერტიფიცირება სააგენტოს მიერ მოხდება.
,,პარლამენტში ინიციატივა შეტანილია, ამ ეტაპზე განხილვა მიმდინარეობს. მარტივად რომ ავხსნათ, ეს არის ჩვეულებრივი ღვინო ყველა წესის დაცვით, გარდა იმისა, რომ ალკოჰოლს არ შეიცავს. მოგეხსენებათ, ალკოჰოლის გამო იზღუდება მოხმარება, ამიტომ შეიძლება შესთავაზო მომხმარებელს ალკოჰოლგამოცლილი სასმელი, რომელიც ასევე 100%-ით ღვინოა. ასეთი წარმოება მოითხოვს თანამედროვე და მაღალ ტექნოლოგიას, რის საშუალებით შეიძლება ალკოჰოლის მოცილება და დეალკოჰოლიზებული სასმლის მიღება. შესაბამისი გამოცდილება არსებობს ესპანეთში, პორტუგალიაში და სხვა, ძირითადად სამხრეთულ ქვეყნებში. ამის საწარმოო რესურსი ქართულ კომპანიებსაც აქვთ. ოჯახურ პირობებში ეს დანადგარი არ არის ხელმისაწვდომი, ამიტომ საოჯახო ფერმერულ მეურნეობა ამ სიახლეს ფეხს ვერ აუწყობს. როდესაც კანონპროექტი დამტკიცდება, სპეციალური ღვინოების კატეგორიებს ,,დეალკოჰოლური“ დაემატება და შემდეგში უკვე მოხდება სერტიფიცირება ჩვენს მიერ. შესაბამისობის სერტიფიკატს გავცემდით აქამდეც, ამ მხრივ არაფერი იცვლება“, - განმარტა ,,კომერსანტთან“ ლევან მეხუზლამ.
გარდა ამისა, როგორც ღვინის ეროვნული სააგენტოს ხელმძღვანელი აღნიშნავს, კანონში შედის ასევე მნიშვნელოვანი ცვლილება, რომელიც ეხება რეგულირების ახალი ობიექტის დამატებას, რაცაა ღვინისეული სასმელი, ანუ ღვინის ბაზაზე დამზადებული სასმელი.
,,მნიშვნელოვანი ცვლილება ეხება ადგილობრივ ბაზარზე ღვინის სავალდებულო სერტიფიცირებას, რომელიც 2023 წლის იანვრიდან შემოდის. ეს ადგილობრივი ბაზრის მეტი კონტროლის საშუალებას მოგვცემს. კანონში შეტანილი ცვლილებით ღვინის ეროვნულ სააგენტოს, შესაბამისი ორგანოების მიმართვის საფუძველზე, ტრანზიტული ტვირთების ექსპერტული ანალიზის ჩატარების უფლება ენიჭება“, – ამბობს ლევან მეხუზლა.
რაც შეეხება უალკოჰოლო ღვინის წარმოებას, როგორც ,,კომერსანტისთვის“ გახდა ცნობილი, საქართველოს სოფლის მეურნეობის სამეცნიეროს კვლევით ცენტრში წლების განმავლობაში არაერთი გამოკვლევაა ჩატარებული, რომელთა თანახმადაც, ღვინოში ალკოჰოლის მოცილების შედეგად ფენოლური ნაერთების ჟანგვის საწინააღმდეგო პოტენციალი მნიშვნელოვნად მატულობს. სპეციალისტების განმარტებით, დამცავი ფუნქცია განსაკუთრებით გააჩნია წითელ ღვინოს, ანტოციანების შემცველობის გამო. სხვაგვარად რომ ვთქვათ, საქართველოში წითელი ღვინის დეალკოჰოლიზება თავისუფლად შეიძლება და მისი მარგებელი თვისებებიც შენარჩუნდება.
მარი ჩიტაია