საქართველოში მზესუმზირის ნათესი ფართობი დაახლოებით 5 000 ჰექტარია, საჰექტარომოსავლიანობა კი დაახლოებით 1 ტონა. ქვეყანაში ნაწარმოები მარცვლეული ძირითადად მცირეზეთის სახდელებში გამოიყენება.
„გამოიყვანება კახური ზეთი, რომელიც იყიდება მარკეტებშიც. მზესუმზირას ნაკლებ ტენიანი, მშრალი ნიადაგი უყვარს. უფრო კახეთის რეგიონშია. თუმცა, ეს ისეთი კულტურაა, რომელიც ნიადაგსძალიან ფიტავს და საჭიროა კულტურების მონაცვლეობა.
იმის გამო, რომ მზესუმზირის მოთხოვნასა და მიწოდებას შორის დიდი სხვაობაა, საკვები ზეთიიმპორტზე შემოდის. მზესუმზირას მომგებიანობა დიდად არ აქვს. ამ მიმართულებითმნიშვნელოვანია სწორი აგრო-ტექნოლოგიური სამუშაოების ჩატარებაც, რომ საჰექტარომოსავლიანობა იყოს მაღალი. ეს კი შემდგომში ზეთის ფასს გააძვირებს. თუმცა, ფერმერებს ამმიმართულებით დიდი დაინტერესება არ გამოუჩენიათ“,- განაცხადა „ბიზნესპარტნიორთან“ სოფლისმეურნეობის სურსათისა და სოფლის განვითარების დეპარტამენტის ხელმძღვანელმა, თენგიზკალანდაძემ.
საქსტატის მონაცემებით, საქართველოში 2021 წლის პირველ კვარტალში ქვეყანაში $11 მლნ-ზე მეტისმცენარეული ზეთია იმპორტირებული, 2020 წლის ანალოგიურ პერიოდთან შედარენით $2 მლნ-ითმეტი. მაჩვენებელი ძირითადად ღირებულებით გამოსახულებაში გაიზარდა, მსოფლიო ბაზარზეზეთის გაძვირების გამო. საანგარიშო პერიოდში ქვეყანაში იმპორტირებული იყო 8 000 ტონამცენარეული ზეთი, 2020 წლის ანალოგიურ პერიოდში კი 10 000 ტონა.
საქსტატის მონაცემებით, ქვეყანაში მზესუმზირას წარმოების ყველაზე მაღალი მაჩვენებელი 2007 წელს იყო, როდესაც ერთწლიანი კულტურის წარმოებამ 16 000 ტონას მიაღწია, მას შემდეგმზესუმზირის წარმოები მაჩვენებელი შემცირების ტენდენციას აჩვენებს, ყველაზე მცირერაოდენობა კი 2014 წელს 1 600 ტონით განისაზღვრა.
bussines-partner.ge