„პანდემიიდან გამომდინარე, უკეთესი იქნებოდა დროის გადაწევა“, - ბიზნესი HACCP-ის სისტემის დანერგვაზე

„პანდემიიდან გამომდინარე, უკეთესი იქნებოდა დროის გადაწევა“, - ბიზნესი HACCP-ის სისტემის დანერგვაზე

access_time2021-05-03 13:45:00

საცალო ვაჭრობის პუნქტებში საკვების მწარმოებლებს 1-ლი ივნისიდან HACCP-ის სისტემის დანერგვა მოუწევთ. სტანდარტის დანერგვა სავალდებულო ხდება სარესტორნო ბიზნესისთვისაც.


წარმოებაში HACCP-ის სისტემის დანერგვას დადებითად აფასებს ბიზნესი. თუმცა თვლიან, რომ მისი დანერგვა უნდა იყოს ნებაყოფლობითი და არა სავალდებულო. ამასთან, აცხადებენ, რომ პანდემიიდან გამომდინარე, უკეთესი იქნებოდა ამ ვალდებულების გადაწევა მომხდარიყო.


რა არის HACCP-ი და რა შეიცვლება სეტორისა და მომხმარებლისთვის ახალი სტანდარტის ამოქმედების შემდეგ ,,ბიზნესპრესნიუსთან“ ასოციაციების ხელმძღვანელებმა ისაუბრეს.


„გასტრო-ტურიზმის ასოციასიის“ თავმჯდომარე თამარ სიხარულიძე, ამბობს რომ HACCP-ის სისტემის დანერგვა აუცილებელია, თუმცა სასურველი იქნებოდა რეგულაცია პანდემიის დროს არ ამოქმედებულიყო.


,, მოგეხსენებათ, 1-ლი ივნისიდან ბიზნეს ოპერატორებს ეკისრებათ ვალდებულება დაინერგოს HACCP-ის სისტემა. ჩემი აზრით, ამ ყველაფრის დანერგვა აუცილებელი პირობაა კვების ობიექტებისთვის, თუმცა ვფიქრობ პენდემიიდან გამომდინარე კარგი იქნებოდა რეგულაციის ამოქმედების დროს გადაგვეწია, მაგრამ მესმის ისიც, რომ აღნიშნული ევროდირექტივაა და აღსრულების ვადები აქვს.



მეორეს მხრივ კი, როცა ობიეტები დაცულია, მეტად მოხერხდება სტანდარტიზაცია. თვითონ სექტორში, მგონია რომ არასწორი ინფორმაციაა გავრცელებული თითქოს ძალიან დიდ თანხებთანაა დაკავშირებული HACCP-ის დანერგვა. არადა, სურსათის უვნებლობის ნაწილში 90% ისედაც ძალაშია და ისედაც აუცილებლად უნდა ჰქონდეს ყველას. ეს გახლავთ უფრო მეტად აღრიცხვის მექანიზმის დამატება სამზარეულოში. ჩვენ თუ გვინდა, რომ ვიყოთ ევროპული სტანდარტის უსაფრთხო სექტორი, ეს ნორმები აუცილებლად უნდა მივიღოთ. უბრალოდ, კიდევ ერთხელ აღვნიშნავ, რომ პანდემიიდან გამომდინარე უკეთესი იქნებოდა დროის გადაწევა“- აცხადებს თამარ სიხარულიძე ,,ბიზნესპრესნიუთან“.


HACCP-ის რესტორნებისთვისაც სავალდებულო 1 თვეში გახდება.


რესტორატორთა ასოციაციის ვიცე-პრეზიდენტი, შოთა ბურჯანაძე ,,ბიზნესპრესნიუთან“ ამბობს, რომ HACCP-ი არის არა წნეხი, არამედ განვითარების შესაძლებლობაა და კარგი იქნებოდა ყოფილიყო ნებაყოფლობითი. ეს გაზრდიდა კონკურენციას ბაზარზე.


,,სამწუხაროდ, ჩვენს ქვეყანაში ყველა ახალი სტანდარტი უარყოფითად აღიქმება. სინამდვილეში კი, HACCP-ის სისტემის დანერგვა არც დამატებითი წნეხია და არც დიდი დანახარჯები. ეს არის ვალდებულებები, თუმცა არა ისეთი, რომელიც პრობლემას შექმნის.


HACCP-ის დანერგვა რესტორნებისთვის არის გაუმჯობესების და ნდობის ამაღლების შესაძლებლობა. ჩემი წინადადებაა, რომ ეს არ იყოს სავალდებულო და იყოს ნებაყოფლობითი, რაც ერთის მხრივ მოხსნიდა დამატებით კითხვებს, მეორეს მხრივ კი, გაზრდიდა კონკურენციას. რესტორნები, რომლებიც შეძლებდნენ HACCP-ის დანერგვას, იქნებოდნენ რამდენიმე ნაბიჯით წინ კონკურენტებზე.


მომხმარებლის მხრიდან რომ შევხედოთ, ეს არის ევრო სტანდარტის რეგულაციების დაცვა სამზარეულოში. ეს ეხება სანიტარიას, კერძების და ნედლეულის ხარისხის ზუსტ აღწერას. მომხმარებლმა თუ იცის, რომ HACCP-ის სისტემაა რესტორანში დანერგილი, უნდა იცოდეს, რომ კერძი უმაღლესი ხარისხისაა“- განაცხადა შოთა ბურჯანაძემ.


ცნობისთვის, საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების სისტემის (HACCP) დანერგვა ევროკავშირთან ასოცირების ხელშეკრულებით ნაკისრი ვალდებულებებიდან ერთ-ერთია. სისტემის პრინციპების დაცვა 2015 წლიდან სავალდებულოა ნედლი რძის გადამამუშავებელ საწარმოებსა და სასაკლაოებში. პერიოდულად კი ემატებოდა და მოიცვა ყველა საკვების მწარმოებელ და რეალიზაციის სექტორი.


BPN.GE






მაისი-ივნისში ბათუმში ფრენებს ყაზახური, პოლონური, უკრაინული და არაბული ავიაკომპანიები განაახლებენ

მაისი-ივნისში ბათუმში ფრენებს ყაზახური, პოლონური, უკრაინული და არაბული ავიაკომპანიები განაახლებენ
access_time2021-05-15 15:51:59
ბათუმის განახლებულ საერთაშორისო აეროპორტში დღეს პირველი რეისი შეასრულა ყაზახურმა ავიაკომპანიამ „ეარ ასტანა", რომელმაც რეგულარული რეისების შესრულება განაახლა ალმათი - ბათუმი - ალმათის...

ირაკლი ნადარეიშვილი: „ყველა საკითხი, რასაც ბიზნესი აყენებს რეგულაციების შემსუბუქების თუ ვაქცინაციის კუთხით, საქართველოს მთავრობის დღის წესრიგშია და მიმდინარეობს აქტიური განხილვა

ირაკლი ნადარეიშვილი: „ყველა საკითხი, რასაც ბიზნესი აყენებს რეგულაციების შემსუბუქების თუ ვაქცინაციის კუთხით, საქართველოს მთავრობის დღის წესრიგშია და მიმდინარეობს აქტიური განხილვა
access_time2021-05-15 11:53:01
„ბიზნესთან აქტიური კომუნიკაცია წარმოადგენს საქართველოს მთავრობის პრიორიტეტს და პანდემიასთან დაკავშირებული გამოწვევების ფონზე განსაკუთრებით აქტუალურია, მათთან ერთად ვიმსჯელოთ როგორც რეგულაციების შემსუბუქების ან ეტაპობრივი მოხსნის, ასევე ვაქცინაციის და სხვა მნიშვნელოვან საკითხებზე, რათა დავიცვათ ბალანსი და ვიპოვოთ ისეთი შუალედი, რომ მაქსიმალურად დავიცვათ როგორც ბიზნესის, ასევე ჩვენი საზოგადოების ინტერესები და ეპიდემიოლოგების რეკომენდაციები - ამის შესახებ...

14 მაისი - რეგიონში ქართული ლარი და თურქული ლირა გამყარდა

14 მაისი - რეგიონში ქართული ლარი და თურქული ლირა გამყარდა
access_time2021-05-14 18:00:19
კორონავირუსის უარყოფითი ეფექტი ქართული ლარის კურსზე მკვეთრად აისახა. 2021 წლის 14 მაისის ოფიციალური კურსების მიხედვით, წლის დასაწყისიდან ქართული ლარი აშშ დოლართან მიმართებაში დაახლოებით 16 პუნქტით გაუფასურდა. შედარებისთვის, დაახლოებით 62 პუნქტით არის გაუფასურებული თურქული ლირა, სომხური დრამი მცირედით გამყარდა და აზერბაიჯანული მანათი კი პრაქტიკულად უცვლელია. ეროვნული ბანკის მიერ 14 მაისის ვაჭრობის შედეგად (რომლის ოფიციალური კურსი 15 მაისისთვისაა) ეროვნული ვალუტა აშშ...

Die Welt: კვლევის შედეგები - კორონავირუსს არა 3,2, არამედ 6,9 მლნ. ადამიანი შეეწერია

Die Welt: კვლევის შედეგები - კორონავირუსს არა 3,2, არამედ 6,9 მლნ. ადამიანი შეეწერია
access_time2021-05-15 20:00:28
ამერიკელი მკვლევარები მიიჩნევენ, რომ რეალურად კორონავირუსს არა 3,2 მლნ. როგორც ამბობს ოფიციალური სტატისტიკა, არამედ 6,9 მლნ. ადამიანი შეეწირა.   მათი აზრით, თითქმის ყველა ქვეყანაში კორონავირუსისგან სიკვდილიანობის სტატისტიკაში მნიშვნელოვანი ხარვეზებია და ეს თითქმის ყველა ქვეყანას ეხება - მდიდარს და ღარიბს, დემოკრატიულს და ავტორიტარულს.   განსაკუთრებით დიდია სხვაობა სტატისტიკას და რეალობას შორის რუსეთში.   ვაშინგტონის უნივერსიტერის...

Le Monde: ევროპა ტურისტებს „კოვიდ-თავისუფალი“ კუნძულებით იზიდავს

Le Monde: ევროპა ტურისტებს „კოვიდ-თავისუფალი“ კუნძულებით იზიდავს
access_time2021-05-15 18:00:26
ათენთან ყველაზე ახლოს მდებარე კუნძულ კეიაზე ტემპერატურის მომატებასთან ერთად ცხოვრების რიტმიც მატულობს. 27 გრადუსი იდეალური ტემპერატურაა შენობების გადაღებვის, რესტორნების და სასტუმროების მოწესრიგების და ახალი ტურისტული სეზონის დაწყებისთვის.   საბერძნეთში შეზღუდვები ყველგან იხსნება, უცხოელებისთვის აუცილებელი კარანტინი უქმდება, კეთილმოწყობილი პლიაჟები ისევ ამუშავდა, კლიენტები კი ბარების და რესტორნების ტერასებზე დაბრუნდნენ.   უცხოელ...


მსგავსი სიახლეები

up