„საპარტნიორო ფონდისა“ და „Native Georgia”-ს ერთობლივი „ქართული მთის ღორის გადარჩენის პროექტის“ ფარგლებში ქართული რაჭული ლორის პროდუქცია უკვე სუპერმარკეტების ქსელებში იყიდება. პროექტი რამდენიმე ეტაპად მიმდინარეობდა — ქართული ღორის უნიკალური ჯიშების მოშენების შემდეგ, მეოთხე ეტაპი ხორც-პროდუქტების წარმოებას მოიცავს. თუმცა აქამდე საქართველოში წარმოებული რაჭული ლორი, რომლის დაპატენტების პროცესიც მიმდინარეობს, მხოლოდ რესტორნებზე იყო ორიენტირებული.
როგორც Native Georgia-ს დამფუნძებელმა ვასილ ბაბლუანმა განმარტა, პანდემიის დროსა და ჰორეკას ქსელის დახურვის შემდეგ - Native Georgia-მ დაფასოებული ხორცი — Native Racha სუპერმარკეტების ქსელებში შეიტანა.
„ჩვენი პროექტი ვითარდება, ქართული მთის ღორის შესახებ სამეცნიერო კვლევებში უკეთესი შედეგები გავქვს და უკვე მეხუთე თაობას ვზრდით. წარმოება მიმდინარეობს რაჭაში, რომლის გაფართოებასაც ვაპირებთ. დავამატეთ რაჭული „ჩორიზო“ და სხვადასხვა მიმართულებები მივეცით. ვაწარმოებთ სხვადასხვა ტიპის დეგუისტაციებს. პანდემიამდე ჩვენი ძირითადი მომხმარებელი ჰორეკას ქსელი იყო და მოგვიწია ცვლილებების განხორციელება. წარმოება არ შეგვიმცირებია, უბრალოდ გადავბარგდით სუპერმარკეტების ქსელებში და შევედით 5 მსხვილ სუპერმარკეტში. Native Racha ესაა უმაღლესი ტიპის შეფუთვით და ევროპული დონის საბაზრო სახის პროდუქტი. პარალელურად მიმდინარეობს ჩვენი პროდუქტის დაპატენტების პოროცესი, როგორც ქართული პროდუქტის. ახლა სტაბილურად გვყავს 500 სულამდე მთის ღორი და ამას ემატება პარტნიორი ფერმერების საქმიანობაც,“ - განმარტავს ვასილ ბაბლუანი.
პროექტის პირველი ეტაპის საინვესტიციო მოცულობა 750.000 აშშ დოლარს შეადგენს, საიდანაც საპარტნიორო ფონდის თანამონაწილეობა 350.000 აშშ დოლარია. ამ ეტაპის ფარგლებში, ევროპული ტექნოლოგიებისა და სტანდარტების შესაბამისი მეღორეობის პირველი ფერმა რაჭაში, სოფელ ღარში მდებარეობს.
ამ პროექტით გათვალისწინებულია ქართული ტრადიციული პროდუქტების აღდგენა, როგორიც არის რაჭული ლორი, რომელსაც არ აქვს საბაზრო სახე. არსებობს ესპანური ხორცის ტიპი სახელად „მორსილია“, რომლის ანალოგი კეთდება სვანეთში სახელწოდებით „ზისხორა“. ასევე „ხმელობა“ - რომელიც "ვეფხისტყაოსანშია" ნახსენები.
პროექტის მეორე ეტაპის ფარგლებში, დაგეგმილი იყო 1200-მდე დედა ღორის მოშენება და საქართველოს 9 რეგიონში ფერმების მშენებლობა. მეორე და მესამე ეტაპი სოციალურ ასპექტს მოიცავს და მთიან რეგიონებში მოსახლეობის დასაქმებას, მათი შემოსავლების ზრდას და ეკონომიკური პირობების გაუმჯობესებას შეუწყობს ხელს. აღნიშნული ეტაპი ფერმებიდან მოსახლეობისთვის ბუნებრივ პირობებში გასაზრდელად 23 კგ-ზე ზემოთ ღორების გადაცემას ითვალისწინებს. 100 კგ-დან 150 კგ-მდე წონის ღორებს კი კომპანია უკან, ფიქსირებული თანხის სანაცვლოდ ჩაიბარებს. მეოთხე ეტაპი თანამედროვე ტექნოლოგიებით აღჭურვილი, ევროპული სტანდარტის ხორცის გადამამუშავებელი საწარმოს შექმნას და ქართული მთის ღორისგან დამზადებული ხორცპროდუქტების რეალიზაციას ითვალისწინებს. მეხუთე ეტაპი კი ქართული ხამონისა რაჭული ლორის დასამზადებელი საწარმოს შექმნას და მის მსოფლიო ბაზარზე ექსპორტს გულისხმობს.
Native Georgia-ს პარტნიორი ესპანური კომპანია „Deraza Iberico S.L.“-ს დამფუძნებელი ლეხინო დიაზ დელ რიოსია. კომპანია „Deraza Iberico S.L.“-ი პიონერია იბერიული ღორის ხორცის წარმოებასა და რეალიზაციაში. კომპანიამ შექმნა ახალი ბაზარი ამ სექტორში და დღეს მისი უდავო ლიდერია. „Deraza Iberico S.L.“ თითოეული ღორისგან, დაახლოებით, 600 სახეობის სხვადასხვა პროდუქტს აწარმოებს.
მარიამ მორგოშია