8 ივნისიდან ქვეყანაში საგანგებო მდგომარეობის შემოღების დროს მიღებული შეზღუდვების ნაწილი მოიხსნა. ცვლილებები შეეხო სარესტორნო ბიზნესს - რესტორნებმა შესაბამისი რეკომენდაციების დაცვით ყველა სახის მომსახურება განაახლეს. „კომერსანტის დილა“ დაინტერესდა როგორ აგრძელებს მუშაობას რესტორნები დახურული სივრცეების გახსნის შემდეგ. საკითხზე საქართველოს რესტორატორთა ასოციაციის პრეზიდენტი კოტე გაბრიჩიძე საუბრობს. იგი მიიჩნევს, რომ რესტორნების დიდი ნაწილი რეგულაციებს ვერ გაუძლებს, რადგან რეკომენდაციები, რომელიც შემუშავდა ისედაც შემცირებულ მომხმარებელს კიდევ უფრო ამცირებს. მისი განმარტებით, სარესტორნო ბიზნესი კორონავირუსის პანდემიის გამო მარტის პირველი ნახევარში დაიხურა და რესტორნების დიდი ნაწილი ამ დრომდე არ გახსნილა.
„ჯამურად ქვეყანაში 10 000 კაფე და რესტორანია, აქედან უმეტესობა რეგიონშია, თბილისში რესტორნების დაახლოებით 30- 40 პროცენტია. ყველა რეგიონალური რესტორანი არის ქართულ ყაიდას მორგებული, ვგულისხმობ, რომ დამოკიდებულები არიან ქორწილზე, დაბადების დღეზე, ქელეხზე და ა.შ. პარალელურად, სადღესასწაულო ხასიათის ღონისძიებების გამართვა ისევ აკრძალულია. რესტორანში 12 ადამიანი, რომ მივიდეს და 2 მაგიდაზე 6-6 ადამიანი დავსვა ამის უფლება მაქვს, მაგრამ თუ ამ 12 კაციან შეკრებას ღონისძიებას დაარქმევ გეტყვიან, რომ ქართული ერის გენოციდი გაქვს განზრახული და ეს კატეგორიულად დაუშვებელია. ამის გამო რესტორნების 70 პროცენტი არის დაკეტილია , შესაბამისად ჯერ ადრეა ზარალის დათვლა და შეფასება, რადგან პროცესი მიმდინარეა“, - განმარტავს კოტე გაბრიჩიძე.
საქართველოს რესტორატორთა ასოციაციის პრეზიდენტი აცხადებს, რომ სახელმწიფო ბიზნეს არათანაბარ მდგომარეობაში აყენებს. კოტე გაბრიჩიძის თქმით, მთავრობა გარკვეულ სექტორებს მხარდაჭერას უცხადებს ხოლო გარკვეულ სექტორს გაკოტრებისთვის სწირავს.
„სახელმწიფო მხარდაჭერას უცხადებს სამშენებლო სექტორს, რა თქმა უნდა არაფერი საწინააღმდეგო არ მაქვს, მაგრამ ეს არის ბიზნესის არათანაბარ მდგომარეობა შიჩაყენება. ბინა ფუფუნების საგანია, ხოლო რესტორანი ყოველდღური საქმიანობაა და მისი საერთოდ გაწირვა მძიმე მდგომარეობამდე მიგვიყვანს. გამოვაცხადოთ, რომ საქართველოში არ გვინდა რესტორაცია, გავუშვებთ 200 000 ადამიანს სამსახურიდან და გვეცოდინება, რომ ეს ბიზნესი 2 წელი არ გვჭირდება.
პოზიტიური იყო ის ანტიკრიზისული გეგმა, რომელიც სტუმარ-მასპინძლობის სექტორის მხარდასაჭერად ნათია თურნავამ წარადგინა, მაგრამ მას შემდეგ გასულია თვეზე მეტი, თუმცა არაფერი შეცვლილა. ბანკებს ნათია თურნავა, სხვა ქვეყნის ეკონომიკის მინისტრი ჰგონიათ საერთოდ რეაქცია არ აქვთ, ამ ბიზნესს არ განიხილავენ როგორც ეკონომიკის შემავსებელ და დამსაქმებელ ბიზნესად. გადასახადების გადამხდელები ვართ, ასევე ათობით წლებია კრედიტებს ვიხდით. ასოციაციაში გამოკითხვა ჩავატარეთ და გაირკვა, რომ ახალი კრედიტის გაცემის არაც ერთი თხოვნა ბანკებმა განხილვაშიც არ მიიღეს, საუბარია მცირე თანხაზე 10-20 და 30 000 ლარზე“, - განაცხადა კოტე გაბრიჩიძე.
კოტე გაბრიჩიძე შემცირებულ სტუმრების რაოდენობაზე ამახვილებს ყურადღებას და აცხადებს, რომ განცხადებები რომელიც ეპიდემილოგირ სიტუაციასთან დაკავშირებით კეთდება რესტორნების მძიმე მდგომარეობას კიდევ უფრო ამძიმებს.
„დღე არ გადის რომელიმე კაფის ან რესტორნის დახურვის შესახებ, რომ არ გავიგოთ. ადამიანებს 1/3 სამსახურიდან გაუშვეს, რადგან რეალურად დღესაც კი მედიის საშუალებით ადამიანების დაშინება მიმდინარეობს. აცხადებენ, რომ კოვიდ 19 არსად გამქრალა და ჩვენს გვერდითაა და სექტემბერში და ოქტომბერში მეორე ტალღას უნდა ველოდოთ, ეს მასიური ფსიქოზი ადამიანს საქმის კეთებისკენ არ განაწყობს. დღეში 500-600 ადამიანი დღესაც ავადდება იტალიაში, მაგრამ სარესტორნო ბიზნესს ყველანაირად მხარში უდგას სახელმწიფო. ჩვენ როდესაც ერთი და ორი ახალი ინფიცირებული გვყავს, რატომ გვაქვს ასეთი მკაცრი მოთხოვნები? რატომაა აუცილებელი პირბადით იყოს რესტორანში მყოფი სტუმარი, სადაც ადამიანი დასაპურებლად არ მიდის ეს არის სოციალიზაციის პროცესი. დასასვენებლად ჩამოსული ტურისტი რამდენად დაჯდება რესტორანში პირბადით, შემდეგ წავა და მოჰყვება, რომ კარგ ქვეყანაში იმოგზაურა? დღესაც ვრცელდება ფეიკ ნიუსი, რომ რესტორანში ყველა უნდა იყოს პირბადით, ტყუილი ინფორმაცია ბიზნესზე უარყოფითად აისახება. აქედან გამომდინარე უცხოელი სტუმრები ხომ დაკარგული გვყავს, მაგრამ ქართველი მომხმარებელიც კი დაშინებულია და უფრთხის საშიშ ადგილებს, რადგან სჯერათ გავრცელებული ინფორმაციის და ყველა საკითხს შიშით და სიფრთხილით უდგება“, - აცხადებს კოტე გაბრიჩიძე.
ბაჩო ადამია