მწვანილის ერთ-ერთი მსხვილი მწარმოებელი კომპანია „ჰერბია“ ადგილობრივ ბაზარზე მწვანილზე არსებულ დიდ მოთხოვნაზე საუბრობს. კომპანიის დამფუძნებელი ზურაბ ჯანელიძე „კომერსანტთან ამბობს, რომ ბოლო წლების განმავლობაში ყოველწლიურად „ჰერბიას“ გაყიდვები ადგილობრივ ბაზარზე 30-40%-ით იზრდება.
ამ დროისათვის „ჰერბიას მწვანილის ექსპორტზე გატანა შეჩერებული აქვს და მხოლოდ ადგილობრივ ბაზარს ემსახურება.
„ადგილობრივ ბაზარზე ჩვენს პროდუქციაზე იმდენად გაზრდილი მოთხოვნაა, რომ ექსპორტს გარკვეული თვეების განმავლობაში ვაჩერებთ. ამის მიზეზი კი არის ის, რომ ჩვენ ვერ ვაწარმოებთ იმდენ პროდუქციას, რომ ევროპასაც მივაწოდოთ“, - აცხადებს „კომერსანტთან“ ზურაბ ჯანელიძე.
„ჰერბიას“ დამფუძნებელი აცხადებს, რომ კომპანია უცხოეთის ბაზარზე პროდუქციის გაგზავნას გვიან შემოდგომასა და ადრე გაზაფხულზე ახორციელებს, რომელიც არასოდეს არ აღემატება კომპანიის მიერ წარმოებული პროდუქციის 2-3%-ს.
„ჩვენ ჩვენს მიერ წარმოებულ პროდუქციას ვყიდდით ევროკავშირში. უმეტესწილად გერმანიაში, ნიდერლანდებში, ბულგარეთში და კიდევ ბალტიისპირეთის ქვეყნებში. მაგრამ ბოლოს დავიტოვეთ მხოლოდ ბულგარეთი, რადგანაც სხვა ბაზრების მოთხოვნას, რაოდენობის მხრივ, ვეღარ ვაკმაყოფილებთ“, - ამბობს „ჰერბიას“ დამფუძნებელი.
ბულგარეთში „ჰერბიას“ ძირითადად ოხრახუში და კამა გაქვს, რისთვისაც მარაგებს წინასწარ აკეთებს.
რაც შეეხება ფასებს, კომპანია „ჰერბიას“ დამფუძნებელი ამბობს, რომ ფასებს კომპანია დღემდე ინარჩუნებდა, თუმცა სამომავლოდ მის ზრდას არ გამორიცხავს, რაც თავის მხრივ ენერგომატარებლების და მწვანილის მოვლა/პატრონობისათვის საჭირო პროდუქციის ფასების ზრდას უკავშირდება.
„ჰერბია“ წყალტუბოში მდებარე მაღალტექნოლოგიური საწარმოა, რომელიც 30–მდე დასახელების მწვანილს, ბოსტნეულს, ასევე სხვადასხვა სახის სოუსებს აწარმოებს.